Práce s legislativou v potravinářství
Když se řekne legislativa, tak si každý ihned představí paragrafy, předpisy a zákony. Někoho možná napadnou i vyhlášky nebo další předpisy. Mně osobně, když jsem s legislativou začínal, připomínala situaci, kdy náš herec mluvil maďarsky v Maďarsku – všichni slyšeli maďarštinu, ale nikdo nerozuměl tomu, co říká. S legislativou jsem to měl stejně – vidím češtinu, čtu češtinu, ale význam slov mi jaksi unikal.
Když si vzpomenu na svou první kontrolu coby inspektora SZPI, byla to sranda. Šel jsem na konci zkušební doby (možná po ní)na svou první kontrolu, samozřejmě vybaven teoretickou znalostí předpisů a legislativy, která se ovšem na kontrole tak nějak rozplynula. Propojit slova a paragrafy se skutečným stavem a říct, zda je to v pořádku, nebo ne, bylo sci-fi. Vlastně jsem byl rád, když jsem tehdy skončil a měl to za sebou.
Co se týká potravinářských předpisů, skutečně jim rozumět a umět s nimi pracovat vyžadovalo asi rok praxe. Jakmile se to jednou naučíte, je to jako jízda na kole – nezapomíná se to. Dokonce jsme si poměrně nedávno mohli odzkoušet i práci s legislativou v Rakousku, kde jsme dělali poradenství a konzultace. Zjistil jsem, že jakmile se tento právní jazyk naučíte, pak už jste schopni „rozluštit" jakýkoliv předpis – dostaly se mi do ruky indické, americké, čínské a dokonce i ruské předpisy a pokud pominete, že neznáte celý systém legislativy daného státu, tak jste schopni si daný předpis přečíst a pochopit, co se jím autor snažil říct.
Pokud se z jakéhokoliv důvodu zajímáte o českou legislativu a celkově potravinářské právo, tak systém je následující:
Právo/legislativa/předpisy EU
a) Nařízení – jsou obecně závazná, platí ve všech členských státech a jsou přímo aplikovatelná. Např. Nařízení (ES)852/2004 o hygieně potravin v platném znění nebo 1169/2011 o označování v platném znění.
b) Směrnice – jsou závazné ve vztahu k výsledku, ale členské státy si samy určují, jak tohoto výsledku dosáhnou, a to pomocí vnitrostátních právních předpisů. To znamená, že každý stát je zapracovává v daném termínu do vlastní legislativy.
c) Rozhodnutí – jsou závazná v celém rozsahu pro ty, kterým jsou určena, a to může být klidně i jeden stát.
d) Doporučení a stanoviska – nejsou závazná a slouží k vyjádření názoru nebo návrhů ze strany institucí EU.
Právo/legislativa/předpisy ČR
a) Zákony – schvaluje je Parlament ČR(Poslanecká sněmovna a Senát), např. zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. v platném znění.
b) Vyhlášky – vydávají ústřední orgány státní správy (ministerstva), obce a kraje a jsou určeny jako prováděcí(upřesňující) předpis k daným zákonům. Např. vyhláška č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta v platném znění.

Co se týká legislativy EU, tj. nařízení, jsou relativně neměnná až na pár výjimek, jako je nařízení č. 915/2023 o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách, které zrušilo nařízení(ES) č. 1881/2006. Tento předpis je poměrně často aktualizován, takže je třeba ho správně sledovat. A to se týká veškeré legislativy.
Pokud si z tohoto článku odnesete jednu jedinou věc, budu mít radost! A jaká by to měla být? Jak správně pracovat s legislativou! Teď nemyslím seznam předpisů – ty si celkem snadno můžete najít na stránkách SZPI nebo SVS, kde najdete veškeré relevantní předpisy pro potravinářství. Ale co je nejdůležitější: „prosím NIKDY – a myslím tím opravdu NIKDY – si je nestahujte do PC, netiskněte nebo jinak nearchivujte.“ Kolikrát jsem to již viděl na auditech, že někdo vytáhl štos zákonů, vyhlášek a nařízení, které byly pouze na spálení.
Z kterých zdrojů čerpat?
1) Evropská: https://eur-lex.europa.eu/, kde vpravo najdete vyhledávací tabulku, kam zadáte číslo, rok a typ předpisu a vyhledáte.


Výsledek hledání:

A druhá důležitá věc, NEKLIKAT na název, ale na„Nejnovější konsolidované znění: …..“ jelikož pouze to Vám otevře předpisv celém znění i s dodatky:

2) Česká - https://www.zakonyprolidi.cz/, zde je práce o trochu jednodušší, jelikož aktualizace jsou v předpisech. Do vyhledávacího pole te zadáte tedy číslo nebo název předpisu a je to.


Kliknutím na číslo předpisu se Vám již otevřev aktuálním znění a netřeba tedy řešit, jako u legislativy EU, zdali klikám správně.


Naši klienti












Naše služby využívají

Výrobci potravin
Pro výrobce potravin nabízíme kompletní zajištění legislativních požadavků a systémů bezpečnosti potravin od přípravy na certifikace až po školení a kontroly provozu. Pomůžeme vám také se zpracováním HACCP, sanitačního a provozního řádu, revizí etiket i odborným vedením jako externí manažer kvality.

Gastroprovozy
Pro gastroprovozy zajišťujeme poradenství, kontroly a školení, díky kterým váš podnik splní všechny hygienické a legislativní požadavky. Pomůžeme vám s HACCP, sanitačním řádem, otevřením nového provozu i jednáním s hygienou při změnách prostor.

Školy a školky
Pro školy a školky nabízíme odborné školení, konzultace a kontroly provozu se zaměřením na splnění hygienických požadavků. Zpracujeme pro vás HACCP i sanitační řád na míru vašemu zařízení.

Prodejci a distributoři
Pro školy a školky zajišťujeme konzultace, kontroly a školení zaměřené na hygienu a bezpečnost stravování. Postaráme se o zpracování HACCP, sanitačního řádu i splnění specifických požadavků, jako je registrace u SVS.