Víte, že můžete sníst i prošlé potraviny???
Mnoho potravin časem ztrácí chuť a klesá jejich kvalita. Potraviny jinak voní a taktéž se mění jejich konzistence.
Jiným čas nijak neublíží. Víte co znamená datum minimální trvanlivosti a co je datum použitelnosti?
V případě potravin, které z mikrobiologického hlediska snadno podléhají zkáze, a mohou tedy po krátké době představovat bezprostřední nebezpečí pro lidské zdraví, se použije datum použitelnosti („spotřebujte do“). Po uplynutí data použitelnosti se potravina nepovažuje za bezpečnou v souladu s čl. 14 odst. 2 až 5 nařízení (ES) č. 178/2002. Pokud tedy najdete na obale „Spotřebujte do …..“, rozhodně dodržujte tuto dobu, protože potravina by Vám po tomto datu skutečně mohla ublížit. Společným znakem takových potravin je, že jsou skladovány v lednici do teploty dané výrobcem. Mezi takto značené potraviny zejména patří:
Čerstvé maso
Čerstvé ryby
Masné výrobky – ovšem ne všechny, trvanlivé výrobky jako Uherák aj. mohou být označeny datem minimální trvanlivosti
Lahůdkářské výrobky aj.
Najdete–li na obale datum minimální trvanlivosti, pravděpodobně Vám konzumace potravin po uplynutí tohoto data neuškodí. Zároveň potraviny mohou být po uplynutí dat minimální trvanlivosti uváděny na trh za splnění těchto podmínek:
jsou-li takto označeny
jsou-li odděleně umístěny od ostatních potravin
jsou-li bezpečné
Příklad 10-ti druhů potravin, které lze konzumovat, po uplynutí „DMT“:
jogurty
sušenky a toastový chléb
těstoviny
luštěniny, rýže
instantní polévky a omáčky
zavařeniny
máslo
uzeniny
nealkoholické nápoje a alkohol
sušené ovoce, bramborové lupínky, oříšky
U některých potravin nenajdete ani dobu použitelnosti ani dobu minimální trvanlivosti, je to u potravin u kterých nemá výrobce povinnost tento údaj uvádět. Je to např. u alkoholických nápojů, ovoce, zeleniny, pečiva určeného ke konzumaci do 24 hod.Vždy ale dejte na své smysly a potraviny důkladně prohlédněte!!
Držte se těchto zásad:
potraviny musí být originálně baleny a nesmí být porušen obal
nesmí být přítomni škůdci (např. larvy molů aj.)
konzervy nikdy nesmí být nafouklé
u zavařenin – sledovat vzhled (zda není plesnivý obsah), zda není odfouklé víčko či naopak nafouklé víčko
potraviny nesmí zapáchat a chuťově by měly vyhovovat (jakmile Vám chuťově nesedí, rozhodně nekonzumujte !!!)
Přísní byste ovšem měli být u konzumace masa, ryb, drůbeže či sýrů. Tady bychom naopak měli být velmi pečliví a vždy datum použitelnosti kontrolovat!! U těchto potravin je důležité sledovat i jak byly skladovány, protože při porušení chladicího řetězce je zde zvýšené riziko kazivosti a množení choroboplodných mikroorganismů, kteří mohou způsobit vážná onemocnění.
Naši klienti












Naše služby využívají

Výrobci potravin
Pro výrobce potravin nabízíme kompletní zajištění legislativních požadavků a systémů bezpečnosti potravin od přípravy na certifikace až po školení a kontroly provozu. Pomůžeme vám také se zpracováním HACCP, sanitačního a provozního řádu, revizí etiket i odborným vedením jako externí manažer kvality.

Gastroprovozy
Pro gastroprovozy zajišťujeme poradenství, kontroly a školení, díky kterým váš podnik splní všechny hygienické a legislativní požadavky. Pomůžeme vám s HACCP, sanitačním řádem, otevřením nového provozu i jednáním s hygienou při změnách prostor.

Školy a školky
Pro školy a školky nabízíme odborné školení, konzultace a kontroly provozu se zaměřením na splnění hygienických požadavků. Zpracujeme pro vás HACCP i sanitační řád na míru vašemu zařízení.

Prodejci a distributoři
Pro školy a školky zajišťujeme konzultace, kontroly a školení zaměřené na hygienu a bezpečnost stravování. Postaráme se o zpracování HACCP, sanitačního řádu i splnění specifických požadavků, jako je registrace u SVS.